Το Αθήρι είναι μία από τις παλαιότερες ποικιλίες του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί στην Στερεά Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές του νομού Λιβαδειάς και Φθιώτιδος, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, περισσότερο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.
Φέρει τα συνώνυμα *άσπρο Αθήρι και Ασπράθηρο* και είναι ποικιλία αρκετά ζωηρή και παραγωγική. Στις περιοχές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και στην μεγαλύτερη έκταση της Κρήτης, διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, ενώ στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα σε
γραμμοειδές σχήμα διπλής κατεύθυνσης. Κλαδεύεται με βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Είναι αρκετά ανθεκτικό στον περονόσπορο και τις ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας αλλά πολύ ευαίσθητο στο ωίδιο. Ωριμάζει πρώιμα και θεωρείται μία από τις καλύτερες ελληνικές
λευκές ποικιλίες για οινοποίηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου