Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ποικιλίες Σταφυλιών















Ασύρτικο.
Απαντάται σε όλες τις Κυκλάδες, κυρίως όμως στη Σαντορίνη και στην Πάρο. 
Τα σταφύλια του χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο οξύτητας, έχουν όμως και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. 
Αυτό ακριβώς το οξύμωρο καθιστά τη συγκεκριμένη ποικιλία μία από τις πιο εύχρηστες του ελληνικού αμπελώνα, 
από την οποία μπορούν να παραχθούν κρασιά που να καλύπτουν όλη την γκάμα από έντονα ξηρά μέχρι σύνθετα και γλυκά, όπως το Βινσάντο της Σαντορίνης.



















Μοσχάτο.
Ποικιλία που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στη Σάμο και στη Β.Δ. Πελοπόννησο. Ο τρύγος γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα ξηρά κρασιά που παράγονται από αυτή την ποικιλία έχουν έντονα αρώματα με κυριαρχία του τριαντάφυλλου, κίτρινα φρούτα
και εσπεριδοειδή. Στόμα ελαφρύ, με μεσαία αλκοόλη και χαμηλή οξύτητα. Είναι ευοξείδωτη. Παράγει επίσης γλυκά κρασιά.
























Ντεμπίνα.
Ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο καλλιέργειας τη Ζίτσα (Νομός Ιωαννίνων). 
Ο τρύγος γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. 
Παράγει κρασιά με μεσαία ένταση αρωμάτων κίτρινων φρούτων και κανέλας. Στόμα ελαφρύ, με χαμηλή αλκοόλη 
και μεσαία οξύτητα. Παράγει επίσης αφρώδη και ημιαφρώδη κρασιά. 





















Ρομπόλα. 
Ποικιλία των Επτανήσων, με επίκεντρο την Κεφαλονιά. Ο τρύγος γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. 
Παράγει κρασιά με μεσαία αρωματική ένταση, αρκετά σύνθετα, 
εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων. Στόμα γεμάτο, με αρκετά υψηλή οξύτητα. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου